Dr. Gáz Szolgáltató Bt. ajánló
Céginformáció, kapcsolat.
Céginformáció
& Kapcsolat
ÁSZF, szállítás és garancia.
ÁSZF Szállítás
& Garancia
Termék kereső
 Kosár A kosár üres! PénztárPénztár
  • Bezár
Dr. Gáz Bt.   2006 Minden jog fenntartva!Generator: AktivPortal
Többkörös vezérlések

                                A fénykép albumot folyamatosan töltjük!

A képeken látható gépészeti munkák nem a Dr.Gáz Bt. kivitelezései.

Az alábbi rendszert már az elején(tervezésnél) elrontották. Cégünk összesen 6 db. zóna szelep beszerelésével és a vezérlésünkkel megoldotta a problémát. A gépészeti tervezés abszolút nem a mai technika elvárásai alapján készült. A vezérlés, hogy minden igénynek megfeleljen elkészült anélkül, hogy a rendszeren több helyen kisebb-nagyobb átalakítást kellet volna végezni.

A kazánoknak az alábbi funkciókat kell betölteniük.

  • 1 fűtési kör, és 2db indirekt tároló fűtését kell ellátni a baloldali és a középső kazánnak.
  • 2 fűtési kört kell ellátni a jobb oldali kazánnak.

A probléma még a legelején kezdődött. A tervező betervezett 3db. Hőterm kazánt ami melegvíz előállítására vezérlés ügyileg nem képes ráadásul az egészet egy hidraulikus váltóval tervezték be. A két 500l. bojlernek külön-külön különböző hőmérsékletűnek kellett lennie. Bonyolította még a dolgunkat, hogy az egyik bojlerből szinte folyamatos a kivétel a másikból szinte alig fogy 24 óra alatt 500l. víz. A kazánok vezérlését kicseréltük a Termomax kazánokban levő sorkapocsra. A bojlerek kölön zónaszelepeket kaptak egy-egy bojler termosztáttal így az  1db. bojler töltő szivattyúval könnyedén  vezéreljük a berendezést. A fűtés egyidejüleg működik az 1 db. bojlerrel egyszerre amennyiben a második bojler be nem kapcsol a fűtési kört ekkor letiltatjuk mindaddig amíg megint csak egy bojler nem  lessz majd üzemben.
A jobb oldali kazán a tetőtérben elhelyezett két kalorifert fűt ami két különböző hőmérsékletet biztosít. Mindkét kalorifernél fagyvédelmet alkalmaztunk ami nem engedi lefagyni a rendszert. Erre külön egy figyelmeztető lámpát és szirénát szereltünk fel ami először villog és 5 perc eltelte után  megszólal a fagyásveszély elhárításának ügyében.
Bármelyik kazán égője indulna először indítunk egy nagy teljesítményű ventilátort ami egy presszosztát közbeiktatásával figyeli a a ventilátor előtti és utáni nyomást, hogy a bejövő levegő mennyiség meglegyen a kazánok számára. Ventilátor hiba esetén a presszosztát nem kapcsol így a kazánok sem indulnak el.

Megjegyzés: A fent említett cég nevének közléséhez nem járult hozzá.


Ezen a képen  a pincében elhelyezett Termomax 4v/ECO gázkazán és egy reflex 200 lit.-es indirekt tároló van elhelyezve. A vezérlés 3 körös 1 radiátor 2 padló kör és egy 1 szilárd tüzelésű vizes kandalló amit a földszinten helyeztek el sajnos a képen nem látszik.

A működése amikor a gázkazán üzemel és a szoba termosztátok működtetik a különböző köri szivattyúkat (A,B,C,D) a 2 sz.zóna szelep nyitva van ellenben az 1 sz. zárva van. Az "A és D" szivattyúk egy padló feljárót fűt de a hőcserélő "H" után már fagyállóval töltött. A "B" jelű szivattyú a lakásban levő padlót fűti, amibe  a gépészek egy kézi állítású keverőszelepet építettek ("K"), kivédve ezzel a túlzott melegvíz bekerülését a padló fűtési csövekre. A "C" szivattyú a lakás radiátoros körét fűti. Amikor a kandallóba befűtenek az abban elhelyezett érzékelő 40C°-nál az ott elhelyezett szivattyú egy hőcserélőbe keringeti a vizet, de ugyan abban a pillanatban az SZV3+SZK vezérlő egység az 1 sz.zóna szelepet nyitja a 2 sz. pedig lezárja és egyetemlegesen elindítja a "A,B,C,D" keringető szivattyúkat akkor is ha nincs a szoba termosztáttól jeladás. A kandalló nyitott rendszerű az emeleten elhelyezett tágulási tartályba tágul a víz a tágulási vezetéken + biztonsági vezeték van kiépítve. A kandalló gyártója viszont nem bízott a véletlenre semmit. A gázkazán oldali vízrész zárt rendszerű. A kandallót ellátta még egy 1,5 Bár-os biztonsági lefúvató szeleppel és egy olvadó betéttel, ami magas hőmérsékleten kiolvad az ott kijövő vízet csatornába elvezeti. A "K" jelű vezeték megy a kandalló felé.

Melegvíz termelés a kandallóval való fűtés esetén is működik a gázkazánról amit az "E" jelű szivattyú visz végbe.


A képen egy 3 körös vezérlés látható Termomax Pab 4v/E tip.gáz kazánnal kiegészítve egy szilárd kazánnal. A 3 kör egymástól teljesen függetlenül működteti a gázkazánt. Szilárd kazán begyújtása esetén 35-40C° körül a gázkazán fűtését leállítja a szilárd kazán keringető szivattyúját elindítja és kinyitja az összes köri zóna szelepet vagy indítja a köri szivattyúkat függetlenül attól, hogy azon a körön van fűtési igény vagy nincs. A gázkazán melegvíztermelése ugyanakkor megmarad. Amikor a víz visszahült a beállított 35-40C° -ra visszaáll az eredeti állapotra.( Figyelem szilárd kazánt zárt rendeszerre kötni nem szabad)


Ezen a képen egy 3 körös rendszer látható. 2 kör radiátor 1 kör padló hőcserélős verzióban. A kazán egy Saunier Duval fali kazán indirekt tárolóval szerelve függőleges füstgáz elvezetéssel. A 3 kör egymástól teljesen függetlenül működik körönként 1 szoba termosztáttal vezérelve. Melegvíz üzem esetén az SZV 3K vezérlő egység  a kazán váltószelep mozgató motorjának (Honeyvell VC4013) jelét figyelve leállítja mind két radiátoros kör zónaszelepét és a padlófűtés szekunder oldali szivattyúját mivel a melegvíz gyártás az elsődleges.


Ezen a képen egy 3 körös rendszer látható. Két kör padló fűtés hőcserélős megoldással egy kör radiátor zónaszeleppel vezérelve (Honeyvell VC 4013) ami a kazán háta mögött helyezkedik el. A padló fűtés első kör egy gépkocsi feljárót fűt fagyállóval töltve a szekunder kör. A feljáróban elhelyeztek egy hőmérséklet és nedvesség érzékelőt. 2-3 C° alatt nedvesség éri az érzékelőt akkor jelet ad a fűtés igényre az említett hőmérséklet felett nem enged fűteni. A másik két kör a lakás fűtésére szolgál. A kazán Termomax Pab 3V/E/Eco ( időjáráskövetős ). 100l.-es melegvíz tartállyal


Ezen a képen egy 3 körös rendszer látható radiátoros fűtéshez. A kazánban nincs fűtési szivattyú. A kazánon kívül van elhelyezve körönként 1 db. A szivattyúk után visszacsapó szelep beszerelése kötelező! A kazán Termomax Pa 5V/E/ECO ( időjárás követős ) 100l.-es melegvíz tartállyal.


Ezen a képen egy két körös rendszer van 1 kör radiátor 1 kör padló 2 szoba termosztáttal való szabályzás + indirekt tároló fűtés. A két kör gépészeti kivitelezése sajnos nem a legjobb. Ugyanis a gépész egy Termomax gázkazánt használ egy indirekt tárolóval. A kazánba nincs szivattyú. A radiátoros körbe elhelyezett 1 db.szivattyút visszacsapó szeleppel. A padló fűtés oldalon ugyan ez a helyzet. Egy dolog viszont nem jó. Amikor csak a padló fűtés megy és a kézi állítású keverőszelep a kazán felől nem enged vizet szállítani (elérte a beállított kb.40C°-ot) a padló kör felé ebben az esetben a kazánon beállított mondjuk 70 C°-nál a kazán termosztát kikapcsolja főégőt, de mivel vízforgás nincs a kazán pedig öntöttvas hajlamos a hőtúlfutásra. Ilyenkor a kazánba épített hőkorlátozó letilt és csak kézi indítással lehet újra elindítani a kazánt. Sok gépész ezt a problémát nem látja át. A fogyasztónak  a beüzemelés alkalmával  elmondjuk az esetlegesen felmerülő problémát és, hogy jobban jár ha vissza hívja a szerelőt és a helyes gépészeti sémát választva átépíti egy kicsit a rendszert.


Ezen a képen egy Junkers fali cirkó látható váltószelepes megoldással ami egy 100 literes indirekt melegvíz tárolót fűt. A vezérlésünk 2 kört vezérel egy radiátoros és egy padló fűtési oldalt. Az SZV 3K beszerelése előtt a lakásban nagyon meleg volt. A szabályzás nem volt megoldva szoba termosztát a készülékhez nem volt csatlakoztatva, csak a kazán víz hőmérsékletével szabályoztak. A Junkers készülék váltó szelep mozgató motorja 24 V feszültséggel működik ez a feszültség az SZV 3K dobozunknak nem megfelelő. Egy 24V relé beiktatásával ezt is ki küszöböltük a tulajdonos legnagyobb megelégedésére. Így most már a két kör egymástól függetlenül vagy akár egyszerre is tud fűteni és indítja a kazánt. A melegvíz termelés itt is elsődleges a fűtéssel szemben.  


Utoljára megnézettek
Árlisták
Képgaléria
Közösségi oldalak

Bezár X
Cégadatok:Dr. Gáz Bt.
Bejegyezve:Fővárosi Bíróság Cégbíróságán
Cégjegyzék:Cg:13-06-035181
Adószám:20560719-2-13
Bankszámla:11793007-29902815
Telefon:
Telefon:06303375107
Email:aruhaz@drgaz.hu
Kérdezzen, vagy írjon nekünk!
Az Ön neve:
E-mail címe:
Üzenet:
*Spamszűrő:
*Kérem, írja be, hogy milyen nap van ma! (pl: "szerda")

Címünk: 2360 Gyál Viola u 7.

Telefonos ügyfékszolgálat: H-P-ig 08-17h-ig Gázkészülék szerviz:+36309341-398

Bezár X

FEL